Thermodesinfector kopen?

U wilt een thermodesinfector kopen? Wij geven u graag meer informatie over:

  • Wat een thermodesinfector is
  • Waarom een thermodesinfector belangrijk is
  • Wat de wettelijke richtlijnen zijn
  • Wat voor soorten thermodesinfectoren beschikbaar zijn
  • Een thermodesinfector kopen bij Straight Dental

Wat is een thermodesinfector?

Een thermodesinfector is een reinigings-en desinfectieapparaat dat instrumentarium behandelt met heet water (60 tot 100°C) of stoom. De thermodesinfector is een essentieel onderdeel in uw praktijkhygiëne: hij reinigt en desinfecteert instrumentarium dat vervolgens, indien nodig (zie wettelijke richtlijnen), gesteriliseerd kan worden in de sterilisator.

Waarom is een thermodesinfector belangrijk?

De thermodesinfector krijgt de voorkeur boven handmatige reiniging omdat instrumentarium in een gesloten systeem wordt gereinigd en gedesinfecteerd. De thermodesinfector is voor de kwaliteitsbewaking van uw praktijk onmisbaar aangezien hij een consistente reiniging en hygiëne waarborgt. Daarnaast bespaart het ook tijd waardoor u uw personeel efficiënter kunt inzetten. Tevens verlaagt u prikaccidenten.

Wat zijn de wettelijke richtlijnen?

De herziene WIP-richtlijnen van 2016 geven drie categorieën van te behandelen herbruikbaar instrumentarium aan:

  • Categorie A: kritisch gebruik CH-1 / CH-2
  • Categorie B: semikritisch gebruik
  • Categorie C: niet-kritisch gebruik

Categorie A: kritisch gebruik

Hieronder wordt instrumentarium bedoeld dat gebruikt wordt bij invasieve ingrepen waarbij contact met steriel weefsel plaatsvindt.

Categorie A instrumentarium behoort te worden gereinigd, thermisch gedesinfecteerd en vervolgens gesteriliseerd. De WIP-richtlijnen raden aan te reinigen en desinfecteren in een thermodesinfector, om deze 2 processen in 1 keer gecontroleerd uit te voeren. Alleen wanneer instrumenten niet bestand zijn tegen vocht of hoge temperaturen mogen deze handmatig gereinigd worden en vervolgens chemisch gedesinfecteerd worden.

Instrumentarium moet vervolgens gesteriliseerd worden. Dit kan onverpakt of verpakt: CH-1 ingrepen (chirurgische ingrepen in de mondholte met steriel werktablet) moeten verpakt gesteriliseerd worden en CH-2 ingrepen (chirurgische ingrepen met schoon werktablet) moeten minimaal onverpakt gesteriliseerd worden.

Categorie B: semikritisch gebruik

Hieronder wordt instrumentarium bedoeld die gebruikt wordt bij ingrepen waarbij deze in contact kunnen komen met slijmvliezen. Hier vallen behandelingen als controles, tandsteen verwijderen, curettage, restauraties, wortelkanaal-behandelingen, orthodontische behandelingen en röntgenfoto’s onder.

Categorie B instrumentarium behoort te worden gereinigd en thermisch gedesinfecteerd of gereinigd en onverpakt gesteriliseerd. Dit zou dus met alleen een thermodesinfector kunnen.

Categorie C: niet-kritisch gebruik

Hieronder wordt instrumentarium bedoeld die wordt gebruikt bij handelingen buiten de mond waarbij het instrumentarium niet in contact komt met de slijmvliezen.

Categorie C instrumentarium behoort te worden gereinigd en thermisch gedesinfecteerd, dus behandeling met de thermodesinfector is voldoende.

Wat voor soorten thermodesinfectoren zijn er beschikbaar?

Bij het kiezen van een thermodesinfector zijn er een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden.

Formaat en inhoud

Het formaat en inhoud zijn van belang. Past de thermodesinfector in uw praktijk? De meeste verkrijgbare thermodesinfectoren zijn vrijstaande apparaten met een breedte van 60cm die voldoende inhoud hebben voor grote praktijken. Er zijn ook compactere inbouwopties (tafelmodellen) verkrijgbaar die voldoende zijn voor kleinere praktijken (tot 2 à 3 kamers). Grotere praktijken kiezen soms ook voor 2 tafelmodellen. Dit heeft als voordeel dat een praktijk minder instrumentarium nodig heeft omdat niet gewacht hoeft te worden tot een grote thermodesinfector volledig gevuld is.

Thermotabs.

Reinigingsvloeistof of tabletten

Thermodesinfectoren werken met flessen of jerrycans met reinigingsvloeistof of met tabletten, zoals bij een vaatwasser.

Adapters

Voor het reinigen van hol instrumentarium zijn speciale adapters benodigd. Deze zijn bij de meeste leveranciers los verkrijgbaar. Zelf verkopen we een thermodesinfector met injection, deze beschikt over een adapter voor hol instrumentarium.

Procesregistratie

Procesregistratie is verplicht volgens de WIP-richtlijn. Procesregistratie is benodigd om het gebruik te documenteren.

Thermodesinfector kopen bij Straight Dental

Wanneer u een thermodesinfector koopt bij Straight Dental weet u zeker dat u volgens de wettelijke richtlijnen te werk gaat. Onze thermodesinfectoren voldoen aan alle wettelijke eisen, met procesregistratie, werken met tabletten en hebben een tafelmodel formaat. U kunt hier naar de productpagina van de thermodesinfector gaan voor meer informatie.

De HD450 thermodesinfector